Kart tasarım ve görselliği, iletişimin gücünü tartışılamayacak derecede yüksetir. Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde markalar görsel iletişime oldukça önem vermektedirler. Kart tasarım; Kartların görselliğini arttırmak, hedef kitlenizin etkileşimini almak ve hedef kitle üzerinde etkileyiciliği arttırmak için yapılan kart üzerindeki her türlü süsleme, çizgi, şekil, biçim ve renk özelliklerinin oluşturduğu bütündür.
Tasarım REZİLDE eder VEZİRDE eder
Fikir ya da ürün ne kadar iyi olsa da tasarım bunu doğru sunabileceğiniz en önemli aracınızdır. İşimde 9. Yılımı tamamlamış, firmamızın katıldığı bir fuarda standımızda görevliydim. Daha önce müşterilerimize yaptığımız kartlardan 150 tanesinin olduğu bir panomuz var. İyi giyimli 30 lu yaşlarında iki erkek panonun önüne geldi. Aralarındaki konuşmaları dikkatimi çekti; parmağıyla ortalarda bir kartı göstererek “şu karta bak şahane”, “bu da çok güzelmiş” dediğini duydum. Dikkatle karta baktım evet güzel kartlardı ama beni o kadarda coşturmuyorlardı. Neyse sohbetleri devam ediyordu, “öğğğ iğrenç bir kart” dikkatle baktım o kart, sıradan bir karttı. Oysaki birbirlerine gösterdikleri “şahane ya da iğrenç” olarak nitelendirdikleri tüm o kartlar firmamız tarafından bize müşterilerimizin gönderdiği tasarımlar ile üretilmişti. Aynı üretici, aynı makineler, aynı ustalar, aynı hammaddeler. Tek fark tasarımdı. O gün tasarımın önemini anladık. Sizin için profesyonel tasarımcıları bünyemizde istihdam ederek hizmet vermeye karar verdik. Gerekirse bu zor ve değerli hizmeti ücretsiz sunmaya hazırız.
Kart Tasarımı Yapılırken İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Kart tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan belkide en önemlisi tasarımın kullanım amacına uygun olup olmadığıdır. Çünkü; yaptığımız başka, anlattığımız başka olursa mesajımız karşı tarafa doğru şekilde iletilmez. Bu da kart tasarlamasının başarısız olmasına sebep doğurur.
Kart tasarım aşamasındayken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tasarımın özgün olmasıdır. Özellikle ‘’ personel kart tasarımı ‘’,”müşteri kartı tasarımı” yapıyorsak bu kurala ekstra özen göstermemiz gerekmektedir ki; marka kimliğimize, kurumsal imajımıza uygun özgün bir kart tasarlayabilelim. Yapmış olduğumuz tasarımın ‘’ üretilebilir ‘’ olması da kart tasarlaması yaparken dikkat etmemiz gereken önemli bir diğer unsurdur. Yapacak olacağımız tasarım sade ve yalın olursa, daha estetik bir görsel olacaktır.
Tasarımı Kim Yapmalı ?
Kart tasarımı yaparken kendinize sormanız gereken önemli bir soru daha. Kart tasarımını kim yapmalı? Bize göre tasarım konusunda profesyonel değilseniz kart tasarlaması yaparken kesinlikle profesyonel bir destek almalısınız. Biz bu desteği size ücretsiz olarak sunabilir ve kart tasarımı konusunda aklınızda yer edinen soruları çözüme kavuşturabiliriz. Size özel yapacağımız ücretsiz yaratıcı çalışmalar sayesinde, kartlarınız muhteşem bir görüntüye sahip olmakla beraber daha çok kişiye erişme şansınızı da arttıracaktır.
Profosyonel Tasarımcılar Nelere Dikkat Etmeli ?
Standart ebatlarda 86x54mm. (Personel yaka kartı-müşteri kartı-kimlik kartı-indirim kartı gibi) Bir kart tasarlıyorsanız aşağıdaki detayları göz önünde bulundurmanızda fayda olabilir.
• Taşma payı kesimden sonraki final ölçü 86x54mm dir. Tasarım yapılır iken 90x57mm çalışılır. Kesim sırasında arka plan taşmaları bu fazlalık alana yerleştirilmelidir.
• Kesim sırasında yukarı-aşağı yada sola sağa kaymalar olacağından 86x54mm lik iç çerçeveye yakın logo ya da yazı gibi nesneler uzak (içte) bırakılmalıdır.
• Yazılarda 12 puntodan küçük çalışmamaya dikkat edilmelidir. Çalışılan malzeme plastik olduğundan baskımız kusursuz olsa da kullanım sırasında kart sahipleri çeşitli açılardan ışık yansımalarına maruz kalırlar kartların okunması zorlaşmamalı. Ayrıca unutmayalım ki kart kullanıcıları sizler gibi harika net gören gözlere sahip olmayabilirler. Hele ki ellerindeki gerçek bir kart, ekran değil zoom yapamazlar. 6 punto bir yazıyı okumak hiçte kolay değildir.
• Baskıda renkler ekrandaki gibi görülmez. Ekanlarda aktif aydınlatma, baskıda ise çevreden gelen ışığın yansıması sayesinde görüntü oluşur. Örneğin siyah zemine 12 punto kırmızı bir yazı ekranda harika görülürken baskıda okunması imkansız olabilir. Bu yüzden yazı dahil tüm nesneleriniz için zeminden yüksek kontras ile ayrımına dikkat edin. Koyu zemine koyu yazı baskı için kötü bir fikirdir. Gerçekte ne olduğunu anlamak ve gerekirse müşterilerinize göstermek için bir çıktı alıp deneyebilirsiniz.
• Kart tasarımlarında bazen kullanılan özel nesnelere ihtiyaç duyarız. Manyetik bant-barkod- QR karekod- chip gibi. Bunların doğru çalışabilmesi için özel boyutlar, özel konumlar gereklidir. Hatta örneğin barkod ya da QR kod için boyutu içindeki data miktarı ve hedeflenen okuyucu türüne göre dahi değişecektir. Bu konuda detaylı bir tekniik desteğe ihtiyacınız olabilir. Aklınıza gelen konularda bizi aramaya çekmeyin. Uzaman ekibimiz yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
• Mümkün olduğu kadar koyu zemin renklerinden kaçının. Ekranda siyah zemin harika görülebilir ama kartta hiçte öyle olmayacak. Canlı renklerin kullanıldığı sade tasarımlar her zaman en iyi sonucu garantiler. Etrafınızdaki büyük markaların bastırdığı milyonlarca karta bakın bunu tercih ederken bir nedenleri var.