Radyo Frekansı ile tanımlama anlamına gelen RFİD okuyucu, birçok alanda kullanılan, bir işletmeye zaman ve maliyet açısından sayısız avantaj sunan cihazlardan birisidir. Günümüzde özellikle tahsilât işlemlerinde gördüğümüz temassız kart özelliği RFİD teknolojisini kullanarak çalışmaktadır. Tabi ki tahsilâtın yanı sıra hayal gücüyle sınırlı kalan, istediğiniz her alanda kullanılmaktadır. Personel ve genel nedenlerden kaynaklanana hataları en aza indirerek, sistematik bir çalışma fırsatı sunar.
Verimliliği en üst düzeye çıkartarak, rakiplerinizin arasından hızlıca sıyrılmanızı sağlar. Ayrıca hızlı ve eksiksiz çalışmak işletme prestijiniz için de hatırı sayılır bir ün getirecektir. Belirli alanlara teknolojiye uygun olarak basılan etiketler, RFID okuyucunun okumasını sağlayacaktır. Bunun bir örneği de barkodlardır. Barkodlar, kullanıcının cihazlara okutması suretiyle çalışmaktadır. Fakat RFİD okuyucu, otomatik olarak menziline giren herhangi bir etiketi hızlıca inceleyecektir. Bu da zaman kaybetmeden iş akışına devam etmenizi sağlar.
rfid okuyucunun görevi nedir?
rfid okuyucunun görevi ilgili tag üzerinden bilgi alamak ve değiştirmek üzerine inşa edilir. Örneğin günümüzde akıllı telefonların pek çoğunda bir rfid okuyucu görevlendirilmiştir. Tıpkı bluetooth gibi çalışır aynı menüden aynı şekilde aktif edilir. Daha sonrasında tıpkı bluetooth modülünüz tek başına işe yaramıyor ancak uygulamalar tarafından kullanılıyor ise rfid okuyucunuz yada başka bir adı ile NFC okuyucunuzda tek başına bir işe yaramaz.
Uygulamalar tarafından kullanılır ve yönetilir. Örneğin bir toplu ulaşım kartınıza ücret yüklemek istediğinizi düşünün yaşadığınız şehrin ulaşımdan sorumlu şirketinin uygulaması bu işi yapabilir. Burada rfid okuyucunun görevi nedir? sorusunun cevabı “karta para yüklemektir” olacaktır. bu kartlar ya da etiketler hayatımızın çok çeşitli alanlarında görmeye alıştık. Ancak okuyucunun görevini amaca uygun bir yazılım olmadan gerçekleştirmesi pratikte karşılaşması zor bir durumdur. İstisnaları var gibi görülen bazı durumlar var gibi ise standalone kart okuyucularda bile elektronik devrelerde gömülü amaca özel görev yazılımları mevcuttur.
Şimdi sistemin görevini yerine getirebilmesi için en az bir okuyucunun ve yazılımın olasının gerektiğini biliyoruz. Bu yetmeyece ukuyucunun iletişim kuracağı tag lere ihtiyacımız var. aslında hepimizin bildiği temassız kredi kartlarımız içerilerinde birer rfid tag içerir. hatta yakın zamanda reklamlarda görmüş olabilirsini bankalar POS cihazlarını cep telefonlarına yazılım olarak yükleyebiliyor. rfid okuyucusu bulunan telefonunuz bu POS yazılı sayesinde kredi kartının içerisinde bulunan rfid tag a ulaşıp temassız işlem yapabiliyor. rfid okuyucunun görevi nedir sorusuna oldukça anlaşılır bir görev örneği de bu olabilir.
Peki sizde özel bir uygulama olamadan telefonunuz ile basitçe denemek ister misiniz? o halde telefonunuza uygula indirmeyi deneyin. NFC reader, tag info, rfid reader gibi kelimeler ile arama yapın pek çok uygulama karşınıza çıkacak. tabi telefonunuzun rfid modülü olan NFC özelliğini aktif etmeyi unutmayın.
RFİD Okuyucu Nerelerde Kullanılır?
Kullanım alanı sınırsızdır. Örneğin hızlı sayım yapılması gereken yerlerde RFİD okuyucu, büyük görev üstlenir. Aynı zamanda az personelle stok sayımlarınızı kısa sürede bitirerek, ihtiyacınız olan raporlara ulaşabilirsiniz. Özellikle depolarda binlerce stok ürünü tek tek saymadan dakikalar içinde sayımı yapılmaktadır. Kısacası devrim niteliğinde bir teknolojidir. Bir nevi detektör gibi çalışan RFİD, çoklu sayımları başarıyla gerçekleştirmektedir. Ayrıca yapılan sayımların başka ortamlara aktarılabilmesiyle raporlamalar için büyük zaman tasarrufu sağlar.
Bunun yanında firmalar için personel takip sistemi görevi de gören RFİD okuyucu, personellerinizin hareketlerini izlemenize olanak tanır. Giriş ve çıkışlarda kart okutulmasına gerek kalmadan personel isimlerini ve görevlerini, zaman ve saat biçiminde sisteme kaydeder. Tabi ki bir personelin bir bölümde ne kadar kaldığını da görebilirsiniz. Verimlilik, maaş düzenlemesi gibi unsurları onlarca personel yerine RFİD okuyucu ile halledebilirsiniz. Teknolojinin hızlıca gelişmesi sayesinde maden ocaklarında bile güvenliği üst düzeye çıkarmak için çalışanlarınızı takip edebilmenizi sağlar. Böylelikle üretiminizi ve işçi güvenliğini aynı anda artırabilirsiniz.
RFİD Okuyucunun Görevleri
Üretim takip otomasyonunu başarıyla sağlayan RFİD okuyucu, ticari dünyanın rekabetine güçlü bir şekilde tutunmanızı sağlar. Minimum kayıpla tüm ürünlerinizi tek tek takip ederek, seri üretime katkıda bulunabilirsiniz. Trafikte ve otoparklarda da etkin rol oynayan sistem, araçların giriş çıkışlarını güvenlik ihlali çerçevesinde değerlendirebilir. Araç bilgilerinden kişi bilgilerine kadar birçok şeyi sisteme kayıt edebilir. Aynı zamanda çeşitli araç gruplarına istenilen süre kadar giriş-çıkış izini atayabilir.
Eğitim alanında da kendini gösteren RFİD okuyucu, kütüphanelerde binlerce kitabı hafızasında barındırabilir. Bunun bir öğrenciye sunacağı avantaj ise herkes tarafından tahmin edilebilir. Kitap sayımı, kitap düzeni, kitapların öğrencilere belli sürelerle verilmesi artık çok kolay. Üstelik hiçbir pil gücü gerektirmeden tüm bunları başarabiliyor. Siz de işletmenize yönelik bir RFİD okuyucu siparişi vermek için bize ulaşabilirsiniz.