Plastik kart yazıcı geçen on yıl içerisinde hayatımızın pek çok alanına dokundu. Bunda büyüyen kart kullanım alanları sürükleyici bir katalizör görevi gördü. Kullanım alanlarında başta kimlik kartları ve üye kartları gibi kartlar oldu. Daha birçok alanda yine plastik kart yazıcılardan faydalanıldı.
Plastik kart yazıcılar, kartların kişiselleştirme süreçlerinden tutun. Boş beyaz bir PVC kartın üzerine uçtan uca tam renkli baskı yapmaya kadar. Geniş bir kullanım alanına sahipler. Kısıtlayıcı tek unsur kartların standartlara sahip olma gerekliliği. Genellikle CR80 olarak anılan Boyutlar. Bizim günlük hayatımızda banka kartları, kimlik kartımız, ehliyetimiz boyutları ile hafızamıza kazınan boyutlardır.
Bazı yazıcı modelleri en azından kalınlıklar konusunda esnek olmaya çalışır. Ancak boyutlar bazı standartları karşılamak zorundadır. Plastik kart yazıcı için temel teknik yaygın olarak termal transfer baskı tekniğidir. Bu teknik kartın PVC ve benzeri transfere uygun materyallerden üretilmesini zorunlu kılar. Re transfer ve inkjet gibi bazı farklı yöntemler kullanan yazıcı modelleri vardır. Ancak temelde kartta bekledikleri özellikler benzerdir.
Doğru plastik kart yazıcı modeli nasıl seçilir?
Yanlış bir seçim ve maliyetlerin bedelini sonradan ödememek için Plastik kart yazıcı seçimine dikkat etmelisiniz. Doğru modeli seçebilmek için yapacağınız işi ve yazıcınızın bunu nasıl yaptığını anlamalısınız. Size sormanız gereken sorular ve bunların çözümü hakkında bazı ipuçları vereceğiz.
Ne kadar miktarda kart basacaksınız?
Bu sorunun yanıtı en az iki konunun aydınlatılmasını sağlayacak
- Eğer yüksek miktarda kart basacaksanız sadece makineyi alırken ekonomik olması ile yetinemezsiniz. Aynı zamanda kartları bastığınız sürece kullanacağınız sarf malzemelerinin de ekonomik olmasını değerlendirmek zorundasınız. Öyle ki tam işe başlarsınız 2 ay sonra bir bakarsınız ki. Plastik kart yazıcıyı aldığınız paranın 3 katını sarf malzemesi (ribbon) a harcamışsınız. Bu yüzden yüksek miktarda kart basacaklara yatırımlarına toplam gözle bakmalarını tavsiye ediyoruz. Yani makineleri kıyaslarken toplam tüketeceğiniz ribbon (kartuş) fiyatınıda değerlendirmeniz gerekir. Basitçe şu formülü kullanın. Toplam Yatırım Maliyeti = Plastik Kart Yazıcı maliyeti + Toplam ribbon maliyeti
- Performans; yazıcınızı aldınız her gün en çok birkaç kimlik basacaksanız. Kart başına harcadığınız 4 dakika sizin için önemli olmayabilir. Ama biraz daha fazla kart basmanız gerekiyorsa. Örneğin 100 adet kart 100 x 4 dakika =400 dakika yani nerede ise 7 saat. Sadece 100 kart basabilmek için tüm gününüzü bir makinenin başını beklemeye ayırmaya hazır mısınız? Cevabı Hayır olanlar, Plastik Kart Yazıcı performans değerleri karşılaştırma süreci için hazır olsunlar.
Plastik kart yazıcı ile full baskımı yapacaksınız sadece kişiselleştirme mi?
Bu soru dikkatli incelenmesi gereken bir soru. Aslında kart yazıcınız her türlü baskıyı yapabilir. Bu termal plastik kart yazıcılar aslında enteresan işe yarar bir özelliğe sahiptir. Ribbon dediğimiz şeritler kullanır. Bu şeritlerin üzerindeki boyayı ısı kullanarak buharlaştırır ve kartın üzerine transfer eder. Bu şekilde basmak istediğimiz görüntü kartın üzerinde oluşur.
Biraz daha detaya girmek gerekecek. Eğer şeridimiz siyah renkte ise baskımız siyah renkte olur. Bu şerit yazı yazmak; örneğin ad-soyad, yada barkod basma, kart numarası basma gibi durumlar için iyi. Basitçe makinemize siyah bir şerit takıp hızlı ve kaliteli sonuçlar alabiliriz. Peki logo yada personel fotoğrafı basmak istiyorsak?
Hangi ribbonu, kartuş şeridi seçmeliyim?
Bir personel kimlik kartı örneği üzerinden gidelim. Ad-Soyad gibi bilgiler için siyah şeride personelin fotoğrafı için renklere ihtiyacınız olacak. Bunun için termal transfer Plastik kart yazıcıların özel bir çözümü var. YMCKO ribbon bu ribbon şeridi sırası ile tam kart boyutunda panellere ayırır. Yani YMCK de üç renk ve bir siyah panel anlamına gelir. Y=Yellow , M=Magenta , C=Cyan K=blacK . kartın üzerine renkler sırası ile basılır. Yani makineniz renkli baskıyı YMCK ile yapar. Kartın üzerine sırası ile 4 kez baskı yapar. Peki YMCKO ribbon nedir.
YMCK kısmını anladık birde sonda O kısmı kaldı. “overlay” adı verilen bu kısım koruyucu bir baskı malzemesi olarak düşünebiliriz. Baskının daha parlak görünmesi biraz daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Ama overlay dan bir mucize beklemeyi sakın, birazcık faydası olur. Kartın üzerindeki baskıyı tam anlamı ile korumak için laminasyon yapılır. Laminasyon yardımı ile şeffaf plastik bir katman ile kaplamak en iyi yöntemdir. Bu özellik, bazı yazıcı modellerinde bulunur ama fiyatını duyunca overlay işimi görür deme ihtimaliniz yüksek.
Yeri gelmişken araya bir detayı ekleyelim. Siz renkli baskı şeridiniz takılı iken, kartın üzerine tek bir nokta dahi bassanız. Makineniz şeridinizdeki 5 (YMCKO) paneli de kullanır. Bu yüzden bu ribbon şerit kartuşlar satılırken 250 kart basar. Ya da 280 kart basar şeklinde bir ifade duyarsınız. Kartın üzerinde az bir alan kullanmanız yada çok az renk kullanmanız hiçbir şeyi değiştirmez. Makineniz 5 paneli birden sarar tekrar kullanmanıza da izin vermez. Bence şu soru, az önce aklınıza geldi; peki kartın her iki yüzüne de baskı yaparsam ne oluyor? Tabi ki 250 kart bastığı söylenen ribbon kartuş yarısı kadar, yani sadece 125 kart basabiliyor.
Plastik kart yazıcım tek taraflı mı, çift taraflı mı olmalı?
Laf lafı açıyor peki kartın üzerine çift taraf baskıyı hangi marifet ile yapıyor bu yazıcılar. Yazıcıların hepsinde bir baskı kafası vardır. Ön yüzü basar sonra ya manuel ya da otomatik olarak kartı çevirip diğer yüzüne basar. Bu yüzden bu tip yazıcılara çift yüzlü ve tek yüzlü yazıcılar lakabını yakıştırırız. Çift yüzlünün diğer modelden tek farkı kartı içeride çeviren bir mekanik aparatının olmasıdır.
Peki bu aparat olmadan kartın diğer yüzüne basamaz mısınız? Elbette basarsınız sizin çevirmeniz yeterli. Hatta arka taraf sabitse koyun bir paket kartı yazıcıya gönderin sabit görselinizi bassın tüm kartlara. Ön baskıyı yapmak için arkası basılmış kartları kullanabilirsiniz. Bu işi çift taraflı yazıcıda yapmaya kalkarsanız kart çevirme aparatı işi yavaşlatabilir. Hatta çoğu kez kendi başına problemlere bile neden olur.
Benim tanıdığım birçok operatör kartı çift taraflı baskıya asla çift taraf aparatı ile almaz. Çift taraf aparatına para saymadan, sonrasında da işi elinize yüzünüze bulaştırmadan önce. Tek taraflı ile işi görebileceğiniz konusunu mutlaka değerlendirin. Çok para harcamak çok doğru sonuçlara götürmeyebiliyor. Bu konunun üzerinde bu kadar durmamın nedeni ille çift taraflı tercih gördüm. Sayısız pişmanlık ve üzüntüye tanık oldum.
Termal transfer birçok özelliği birleştiren model var mı?
Şükür kısa bir süre önce devrimsel bir yenilik ile çıkan Pointman N15 kart baskı makinesi. Birçok kart yazıcı özelliğini bünyesinde toplar. Termal yazıcılar 300dpi çözünürlük ile çalışırken. geliştirilmiş yazılım özellikleri ile olağanüstü beğeni kazanıyor. Bu da kartımızın üzerindeki görsellere şaşırtıcı bir performans katıyor.
Ayrıca birçok yenilik getirmesine rağmen belki de en önemlisi çok ekonomik baskı yapma fırsatları sunabiliyor. YMCKO şeritleri hatırlayın. Bu sarf malzemesini kullanırken UV baskı yetenekleri gibi yepyeni özellikler ile kartınıza değer katıyor, güvenliği arttırıyor.
Aşağıda çeşitli kart yazıcıları inceleyebilirsiniz.
- Pointman N15 Kart baskı makinesi
- Zebra ZC300
- Renkli Zebra ZC100
- Zebra ZC350
- Fargo INK1000
- Fargo DTC1000
- SEAORY S21
- IDP Smart 31S